2536 Nyergesújfalu, Kossuth Lajos út 33.
Tel: +36-20-213-0012
E-mail: info@fejleszto-kucko.hu

Fejlesztő Kuckó

A manuálterápia kézzel végzett fogások összessége, melyek a szervezet támasztó- és mozgató rendszer zavaraival, azok diagnosztikájával és terápiájával foglalkozik. A visszafordítható rendellenességek felmérésére és kezelésére szolgál.


A kezelési módszer eredete az oszteopátiára és kiropraktikára vezethető vissza, sok fogást a népi csontkovácsok tapasztalatából vettünk át, azonban ezeket mára már tudományos alapokra helyezték.


Az 1997-es egészségügyi törvény a manuális medicinát azon természetgyógyászati tevékenységek közé sorolta, amelyet csak orvosok, illetve gyógytornászok alkalmazhatnak. A gerinc kisízületein manipulációs technikát csak orvosok végezhetnek. (A technikákról egy későbbi fejezetben...)


Ma Magyarországon a manuálterapeuta elnevezésre csak azon orvos vagy gyógytornász végzettségű terapeuták jogosultak, akik elvégezték a Semmelweis Egyetem akkreditált 2 éves posztgraduális képzését és sikeres vizsgát tettek.


A manuálterápiás kezelés végrehajtásához nélkülözhetetlen az anatómia és a kórélettan alapos ismerete. A diagnózis felállítása korrekt orvosi ismereteken alapul, mely magában foglalja a röntgent, és más képalkotó eljárások ismeretét is.


A diagnosztika célja, hogy minél több, pontosabb információhoz jussunk a fennálló problémával kapcsolatban, és annak ismeretében a legmegfelelőbb kezelési technikát tudjuk megválasztani. Fontos az olyan problémák feltérképezése is, melyek megléte esetében a kezelés ellenjavalt. Az ellenjavallatok lehetnek abszolút vagy relatív ellenjavallatok. Az előbbinél semmilyen manuális kezelés nem megengedett, az utóbbinál a kezelő mérlegelhet, hogy milyen technikát alkalmazhat. A legfontosabb ellenjavallatok: minden olyan kórkép, mely a csont szerkezetének meggyengüléséhez vezet, pl. gyulladás, veleszületett betegségek, daganatok, fertőzések, csontritkulás, törés. Bizonyos idegrendszert érintő problémák pl. ideggyöki kompresszió. Keringési és véralvadási zavarok: vertebrobasilaris insufficiencia, vérzékenység.

A kezelés

A manuálterápia több száz kezelő fogást foglal magába, melyek célja az ízületi működés helyreállítása, az izomzat egyensúlyának megfelelővé tétele. A kezelés gyakorisága a pácienstől és a problémától is függ. Egy kezelés nem elegendő, de nem javasolt a rutinszerű, hetenkénti kezeléssorozat sem. Mindig az adott egyén állapotától és a kezelésre adott reakciójától kell függővé tenni a kontroll időpontját.


A kezelés – ahogy említettem – alapos kikérdezéssel, anamnézis felvétellel kezdődik. Ezt követően a terapeuta megtekinti a fehérneműre vetkőzött páciens egész testének statikáját, szemből, hátulról és mindkét oldalról. Ezután a gerincmozgások vizsgálata következik, először aktívan (tehát a páciens kivitelezi a mozgást), álló helyzetben, minden irányban. Vizsgálatok történnek ülve és fekve is, ezek külön a háti és nyaki szakasz mozgásait diagnosztizálják. A terapeuta megvizsgálja a végtagízületek aktív mozgásait is. Ezt követően speciális vizsgáló fogásokat is alkalmaz, melyek egy-egy gerincszegmens (azaz két szomszédos csigolyát és a közte lévő ízületet) mozgástartományát térképezik fel, valamint szükség esetén elvégez izom- és szalagteszteket is.


A kezelés végén a mozgásokat ismét megvizsgálja, leellenőrzi a kezelés eredményességét. Ezután nyújtó-, és/ vagy erősítő gyakorlatokat kap a páciens, mivel a csontokat az izmok mozgatják és tartják jó izomegyensúly esetén a megfelelő anatómiai helyzetben, így fontos a gyengült izmok erősítése, a feszes izmok lazítása. Így lesz megfelelő az izomzat egyensúlya. Ha ez a lépés kimarad, vagy a páciens nem végzi el a kapott gyakorlatokat, akkor önmagában a manuálterápia eredménytelen lesz, a kezdeti problémák visszatérnek.


A terápia során két ízületre ható technika alkalmazható. Az egyik a mobilizáció, amikor lassú, kíméletes kimozgatás történik egy adott ízületben, vagy gerincszakaszon. Ennek ellentéte az úgynevezett manipuláció, amikor – ez fontos – egy adott ízületben, egy adott beszűkült mozgásirányra hirtelen, gyors, kis amplitúdójú erővel hatunk. Ezt a technikát ma Magyarországon a gerinc ízületein hivatalosan csak orvos-manuálterapeuták végezhetik.

 

Kezelést végzi: Pálinkás Rita, gyógytornász-manuálterapeuta

Galéria

Hírlevél