2536 Nyergesújfalu, Kossuth Lajos út 33.
Tel: +36-20-213-0012
E-mail: info@fejleszto-kucko.hu

Fejlesztő Kuckó

A nyiroködéma (limfödéma, lymphoedema) akkor alakul ki a szervezetben, amikor a nyirokkeringés valamilyen
elváltozás miatt nem működik megfelelően. Ennek hatására a szövetek között folyadékszaporulat alakul ki, a
nyirokrendszer nem tudja biztosítani a szervezet számára a megfelelő visszaáramlást. A nyirokrendszer a szervezet
„szénégető rendszere”, a felhalmozott salakanyag elszállításáért felelős, emiatt megfelelő működése nagyon fontos.

Limfödéma kezdetben csak terhelésre alakul ki, de pihenés után megszűnik. Súlyosabb esetben a duzzadt területet
ujjal megnyomjuk, az ujjbenyomat nem szűnik meg, a bőr puha tapintatúvá válik. Enyhíthet a tüneteken a végtagfelpolcolása, de a kiváltó okot nem szűnteti meg.

Legsúlyosabb esetben elefántláb alakul ki, mely visszafordíthatatlan állapot. Ez olyan rendellenesség, melynél a végtagok hatalmasra duzzadnak, a bőr vastag, érdes tapintatúvá válik. Elefántbőrhöz hasonlítható az elváltozás, innen a kórkép elnevezése.

Nyiroködéma sok betegség miatt kialakulhat, ennek tisztázása orvosi feladat. További szövődményeket eredményezhet, ezért kivizsgálása, megfelelő kezelése rendkívül fontos.

Kezelés célja, hogy aktiváljuk a nem megfelelően működő nyirokereket, nyirokcsomókat, ennek eredményeként hatékonyabb a szövetek közötti nyirokszaporulat felszívódása.

Nélkülözhetetlen a hasi és nyaki nyirokerek kezelése is, ezáltal szívó hatást fejtünk ki a végtagi nyirokrendszerre. Sok esetben a szakképzetlen specialisták csak az érintett végtagra fókuszálnak, de a centrális kezelés elhagyása esetén, csupán keringés serkentését érjük el a végtagban, amellyel a folyadékszaporulat nem szállítódik el a központba, ahol a nyirokrendszer „elégeti” a szervezet salakanyagait, a nyirokfolyadékot.

Terápiánk fontos része a kompressziós kezelés, mely magába foglalja az érintett végtag fáslizását, vagy kompressziós harisnyával történő kezelését. A beteg számára keringésjavító tornát tanítunk!

 

Kezelést végzi: Ollé-Csordás Anita, gyógytornász

Galéria

Hírlevél