2536 Nyergesújfalu, Kossuth Lajos út 33.
Tel: +36-20-213-0012
E-mail: info@fejleszto-kucko.hu

Fejlesztő Kuckó

PFAFFENROT-FÉLE SPECIÁLIS SZINERGETIKUS REFLEXTERÁPIA

 

A Pfaffenrot-féle manuális terápia egy speciális izomlazítási módszer. Meghatározott fogásokat, reflexzóna kezelést, akupresszúrás kezelést kombinálva éri el jótékony hatását. A kezelés sajátossága , hogy 10-15napos blokkezelés formájában a leghatékonyabb, mely után akár 3hónap szünet is tartható. Ennek megítélése a szakember feladata. Később fenntartó jelleggel, vagy újabb blokk-kezelések formájában folytatható a terápia. A módszer gyermekek és felnőttek esetében is alkalmazható. Minden izom eredetű mozgásbeszűkülés kezelésére hatékony lehet, így műtétek, gipsz rögzítés után, oxigénhiányos zavarok javítására.

Rendelőnkben Magyarországon elsők között végzett szakember várja pácienseit.

 Kezelést végzi: Ollé-Csordás Anita, gyógytornász

KATONA MÓDSZER

 

Korai fejlesztést a Katona módszer alapján végezzük. A módszer sajátossága, hogy a csecsemőkben jelen lévő elemi mozgásminták segítségével aktiváljuk az agy bizonyos területeit. A gravitációt kihasználva, különböző
testhelyzetekben az agy különböző területein okozunk aktivitást, mely hatására javul a mozgás, normalizálódik az izomtónus. A gyakorlatok egyszerűek, szülők számára is könnyen megtanulható fogásokkal dolgozunk.
A gyakorlatok végzése otthon is kulcsfontosságú.

Kezelést végzi: Ollé-Csordás Anita, gyógytornász

 

TSMT TERÁPIA

 

A tervezett szenzomotoros tréning (TSMT) feladatsora a nagy- és finommozgások fejlesztése során érleli, strukturálja tovább az idegrendszert. A foglalkozás menete kötött, feladatsorokba rendezett, a gyermek fejlődésének megfelelően fokozatosan nehezedik. A mozgásos feladatok segítik az érzékelés, észlelés fejlődését, a testvázlat, a térbeli tájékozódás, a laterialitás, a dominancia beérését.
A feladatsorok javítják a gyermek koncentrációs képességeit, megalapozzák, segítik a figyelem jobb irányíthatóságát, a szerialitás, a ritmusérzék és a motoros kreativitás fejlődését. A mondókákkal, énekekkel kísért feladatvégzés során fejlődik kommunikációjuk és anyanyelvi készségeik.
A TSMT-módszer regressziós szemléletű, neuro- és szenzomotoros vizsgálatokat figyelembe vevő, igen sok fejlesztő feladattal rendelkező, eszközigényes mozgásfejlesztési lehetőség.
Elméleti alapja azonos a szenzoros integrációs terápiákéival (például Ayres nevével beazonosítható a legismertebb SI-terápia), de hatásmechanizmusa alaposabban kidolgozott, mivel az edzéselmélet alapszabályainak alkalmazásával lett bővítve a módszer.

 

Kiknek ajánljuk?

 

  • megkésett/eltérő fejlődésmenetet mutató (mozgásfejlődés/beszédfejlődés),
  • izomtónus eloszlási problémákkal küzdő,
  • hiperaktív, figyelemzavaros,
  • autizmus spektrumzavaros,
  • tanulási, magatartási, beilleszkedési zavarokkal küzdő,
  • a sikeres iskolai beválásban rizikós,
  • mozgásban ügyetlen,
  • mozgáskoordinációs nehézségekkel, egyensúlyzavarral küzdő gyermekeknek

 

Fejlődési skálát, neuro- és szenzomotoros teszteket, részképesség-, figyelem-, percepciós vizsgálatokat veszünk fel igény szerint (ha a szülőt érdekli, gyermeke teljesítménye megfelel-e az életkorának), illetve a hozzánk tartós fejlesztésre érkező gyermekeknél.

A vizsgálat alapján a szülővel egyeztetve kidolgozunk egy egyénre szabott kezelési tervet, megbeszéljük a fejlesztés menetét, az elérendő célokat. Emellett a tartósan fejlesztett gyermekeknél a kezelések végeztével időszakos kontrollvizsgálatokat javasolunk.


Terápiavezető: Kaszner Orsolya, gyógypedagógus, szenzomotoros terapeuta