2536 Nyergesújfalu, Kossuth Lajos út 33.
Tel: +36-20-213-0012
E-mail: info@fejleszto-kucko.hu

Fejlesztő Kuckó

Sérült, vagy eltérő fejlődésmenetű gyermeket nevelni jelentős lelki és mentális megterhelés a családnak, elsősorban a szülőknek. Számtalan érzelmi csapda, a stressz sokféle formája „várja” őket a mindennapokban, melyeket többnyire nehezen tudnak elkerülni. Családonként, egyénenként változó, hogy milyen kapaszkodókat találnak.
Szakemberként hangsúlyosnak érzem, hogy a gyermek mellett a szülő önmagát is fontosnak tartsa, és törekedjen arra, hogy ne a gyermek problémája uralja a család életét, hanem – ésszerű kompromisszumok kötése és megfelelő prioritások felállítása mellett – mindenki a saját, teljes életét élje.
A stressztől való szabadulás, a lelki egyensúly elérésének egy lehetséges eszköze a Peter Hess-féle hangmasszázs. A hangmasszázs-kezelések ezért nem csupán a Fejlesztő Kuckóba járó gyermekek szülei számára nyitottak, hanem mindenki számára, aki szeretne ellazulni, és a tibeti hangtálak különleges világába kerülni.

A hangmasszázsról
A hangmasszázs olyan hatékony lazító módszer, amelynek egészségvédő szerepe nem vitatható. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem betegségeket kezelünk vele, hanem erősítjük az ember testi-lelki-mentális harmóniáját, vagyis az „egész-séget”. Alapját a hangok hatásáról szóló ősi, mintegy 5000 éves tudás adja. Ezt kutatva, és kutatásainak eredményét felhasználva dolgozta ki Peter Hess a Hangmasszázs Terápiát.
Lényege, hogy a kezelés során a hangtálak rezgései a testfelülettel érintkezve bejutnak a testbe, és a rezgésáramlás révén sejtszintű rezgést (sejtmasszázst) idéznek elő. A kliens – általában fekvő helyzetben – mindebből csak kellemes, vibráló érzést érez, miközben a tibeti hangtálak felhangokban gazdag hangjai nyugalmi, ellazult állapotba juttatják. A kezelés során tehát sejtszintű masszázs, a blokkok oldása és az energetikai térkép átrajzolása történik. A hangmasszázs révén az agyban felszabaduló szerotonin boldogságérzetet idéz elő, és a kliens megélheti az önmagával és a környezettel való harmónia, valamint a szabad testtudat élményét.
Alkalmazható önállóan, egyszeri alkalommal is akut problémák (nyak, váll, hát, deréktáji izomfájdalmak, fejfájás), alvászavarok, lelki megterhelés, nagyfokú stressz esetén (lazításra, relaxált állapot elérésére), de terápiaként is. Terápia – vagyis többszöri kezelés esetén – a kliens problémájának megszüntetésén túl, erősíti az immunrendszert, javítja a figyelmi funkciókat és a koncentrációt, kiegyensúlyozottságot biztosít. Segítségével erősíthető a tudatos jelenlét (mindfulness) képessége, és kapcsolatot teremthetünk belső énünkkel is. Hatékony kiegészítő terápia lehet depresszió, szorongásos állapotok pszichoterápiája mellett, szakemberek (hangterapeuta és pszichológus, pszichoterapeuta) team-munkáját feltételezve.

 

A foglalkozás keretei:

 • egyéni (párterápia kiegészítő kezeléseként páros kezelésre is mód van)
 • 60 perc, ebből 45 perc a hangtálas kezelés (előtte ráhangoló, utána reflektáló megbeszélés; akut problémák kezelése esetén a kezelés időtartama – előzetes egyeztetés alapján - rövidülhet).
 • a kezelés során célszerű a laza ruházat, és az ékszerek, fémből készült kiegészítők mellőzése
 • kontraindikációk: epilepszia, szívbetegségek, beépített szívritmus szabályozó készülék, akut gyulladásos állapotok, valamint a várandósság első, és harmadik trimesztere

 

Hangmasszázs gyermekeknek

 

A hatásmechanizmus és a kezelési protokoll (az időkeretet és a fókuszpontokat kivéve) megegyeznek a felnőttek hangmasszázs-kezelésével.

Az első kezelést megelőzően a gyermeknek módja nyílik – szülők jelenlétében – megismerkedni a hangmasszázs folyamatával, az általam használt eszközökkel. A gyermek reakcióit monitorozva a szülőkkel közösen döntünk a további kezelésekről.

Akiknek ajánlom:

Normál fejlődésmenetű gyermekeknek

 • lazításra, relaxációra,
 • félelmek, szorongások oldására.

Eltérő fejlődésmenet esetén kizárólag kiegészítő módszerként – a leírt kontraindikációk figyelembevételével – a megfelelő szakorvosi, pszichológiai, illetve szakirányú gyógypedagógiai megsegítés mellett!

 • autista gyermekeknek, ha a gyermek keresi (és nem kerüli /elutasítja) a szenzoros ingereket
 • szelektív mutista gyermekeknek
 • ADHD-s gyermekeknek
 • beilleszkedési és/vagy magatartási zavarral küzdő gyermekeknek
 • szorongó, emocionális zavarokkal küzdő gyermekeknek
 • halmozottan sérült gyermekeknek
 • tanulásban akadályozott enyhe értelmi fogyatékos gyermekeknek
 • értelmileg akadályozott gyermekeknek

A foglalkozás keretei:

 • egyéni
 • alsó korhatár min. 5 év
 • 30 perc, ebből 20 perc a hangtálas kezelés (előtte ráhangoló, utána reflektáló megbeszélés; ill. a kezelés időtartamát a gyermek aktuális állapota is meghatározza).
 • a kezelés során célszerű a laza ruházat
 • a szülő – kizárólag egyéni elbírálás/megbeszélés alapján – megfigyelőként jelen lehet a kezelésnél
 • kontraindikációk: epilepszia, szívbetegségek, beépített szívritmus szabályozó készülék, akut gyulladásos állapotok 

Galéria

Hírlevél